01 Nisan 2009






Tarif !

(Kolay, meyveli kek/turta, 'şuradan' devamdır)


Malzemeler;

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1 su bardağı tozşeker (bardak büyük bir su bardağı olmazsa, biraz küçükse daha iyi olur)

2 aynı bardakla un (tercihen çavdar yahut kepek, 7 tahıl veya yulaf unu yoksa beyaz un da olur tabi)

1 aynı bardak ile toz şeker

2 aynı bardak ile su (cıvık bir kek hamuru elde edeceğiz, gerekirse + yarım bardak daha su ekleyebilirsiniz)

Yarım aynı bardakla sıvı yağ.

1 aynı bardakla irmik (evde irmik yoksa ince bulgurda olur)

Biraz alüminyum folyo.

Bir dolu çay kaşığı tarçın (meyvenin ve reçelin türüne göre, çok baskın ve kendi kokusu olan meyvelere koymanız gerekmez, örneğin incir ve ahududu gibi)








Üzerini süslemek için evde ne varsa; susam, meyveli yulaf gevreği, fındık, ceviz, fıstık v.s

Kafanıza göre reçel, marmelat veya dilimlenip biraz şeker ve tarçınla kavrulmuş taze meyve (özellikle elma ve erik tavsiyemdir).

İçine koyacağınız meyve göz kararı olabilir ama küçük su bardağımızla 3-4 bardak çıkacak kadar reçel veya kavrulmuş meyve yeterlidir. (kavrulmuş meyvelerin önceden hazırlayın ve soğuk olsun).

Mini fırına girecek yuvarlak bir tepsiye alüminyum kağıt döşüyoruz, (yanları çok alçak, sığ bir tepsi olmasın ve yanlarını da kaplasın folyomuz) bütün toz haldeki malzemeleri derin bir kapta iyice birbirine karıştırıp en son suyu ve yağını ekleyip tekrar karıştırdıktan sonra tepsiye döküyoruz (ben tepsiyi yağlamıyorum, isteyen yağlayabilir de).








Tepsiyi sağa sola oynatıp her tarafına hamuru tabana eşit dağıttıktan sonra üzerini krema sıkacağına doldurulmuş meyveli içle istediğim gibi ama çok kenarlara gelmeden süslüyorum. (Krema sıkacağı olmayanlar malzemeyi küçük bir poşete doldurarak, poşetin ağzını bağlayıp, alttan bir köşesini çok az makasla keserek de yapabilirler bu sıkma işlemini).

Üzerini istediğimiz gibi süsleyip yallah 200 derecelik fırının orta katına, yarım saat hiç açmıyoruz ağzını.

Yarım saat sonra biraz daha alt göze (hatta en alta) alırsak, altının daha iyi pişmesini sağlayabiliriz, arada sırada kontrol ederek, yaklaşık bir yarım saat daha pişirince (sizin fırında bu süre değişebilir, dikkat edin) üstü biraz kızarınca indirip soğumaya bırakıyoruz.

Soğuyunca yavaşça bir büyük yuvarlak tabağa ters çevirip, folyoyu soyuyoruz ve sonra tekrar başka bir kaba ters çevirince turtamız hazır oluyor. Afiyet olsun, yanında iyi bir kahve ile servis tavsiyemdir.



Hiç yorum yok: