27 Temmuz 2007





Bamya Sevmeyenler !


Gay argosunda bamya küçük penis demek olsa da inanın benim ki o yüzden değil, ama annem ne kadar güzel usulünce bamya yemeği yapsa da, çok severek yemem bu sebzeyi. Annecik son birkaç senedir bamyayı çok değişik bir şekilde pişirmeye başladı. İşte Gaykedi'den size ilk defa çok kolay bir yemek tarifi.

Bamyaların diplerini usulünce temizliyorsunuz, serçe parmaktan küçük olan körpeleri bütün olarak, daha büyük ve kartları yukarıda resimde görüldüğü gibi yuvarlak yuvarlak doğrayıp, bol yağda karartmadan hafif kızartıyorsunuz. Eğer illa kızartma olmasın diyenler yağa bulayıp fırında da kızartabilirler zannediyorum, ama biz hiç denemedik söylemesi.







Bu usulde bamyalar olağanüstü canlı yeşil bir renk alıyorlar pişince, bunu sarmısaklı yoğurtla yiyebileceğiniz gibi, kırmızı-beyaz etin hatta balığın yanında çok hoş değişik bir garnitür olarak kullanabilirsiniz. Çünkü bildiğimiz o bamya bambaşka bir tada ve görüntüye bürünüyor ve kesinlikle en ufak bir sümüksülük kalmıyor... Ama benim önerim aşağıda vereceğim usul domates sosuyla birlikte çıldırtıcı lezzette orjinal ve basit bir yaz yemeği olarak tüketmeniz.

Domatesleri istediğimiz şekilde dilimliyoruz, eğer küçük domateslerse yuvarlak dilimler daha şık duruyor... tepsiye diziyoruz, fırının üstüne yakın koyuyoruz ve sadece fırının üstünü açarak, domatesleri mangal yapar gibi yanık yanık olana kadar karamelize ediyoruz, pişince hiç tuz atmadan üstüne bol bol kararınca soya sosu döküyoruz...Servis tabağına bolca bu sosumuzdan ve biraz da bamyalardan koyarak sıcak sıcak servis ediyoruz.. isteyen bu yemeğin yanına dediğim gibi balık, kırmızı ya da beyaz et hatta köfte de koyabilir tabi... Afiyet olsun.



8 yorum:

OYLUM dedi ki...

Sıkı diyette olan ve senin tam tersine bamya sever biri olarak bu tarifi kesinlikle deneyeceğim.İzmir de bamya kızartması yapılır ama bu şekilde değil..
Hadi bakalım ellerine sağlık.Devamını bekliyorum.
oylum

asliberry dedi ki...

Bamya'yı ben çok severim, böyle kızartmasını bir kere denemiştik ama senin dediğin gibi değil, bütün bütün, hayal ettiğim gibi olmamıştı. Senin bu tarifinle harika olur gibime geliyor, hemen denemeli, Yaman'da yer eminim. Öyle domatesli, ekmek bandırılabilecek şeylere bayılır, yanına da köfte, süper. Hafta sonu yemeği belli oldu.

Esther dedi ki...

bamya en sevdiğim yemeklerden biridir... sümüklüsü tercihimdir :)

ya nakhar domuz etini cadde-i kebirde özel bir makarnayla yapıyorlar.. bende domuz yiyemeyen biri olarak o makarnayı tek geçerim canım... tavsiyemdir... menüde görürsünüz ztn adını bilmeye gerek yok :D gidin yiyin

pelin dedi ki...

gecenlerde televizyonda izledim, hintlin bir asci yapti buna benzer bir yemek. o bizim kart dedigimiz buyuk bamyalari boylamasina ortadan ikiye boldu, sonra her yarimi tekrar ayni sekilde kesti ve oyle kizartti. uzun uzun ince bamyalar citir citir oldular. sonra O da soganli domateslu bir sosla servis etti sanirim. eminim tadi cok guzeldir, ben de deniyeyim bari. burda bulabildigim taze bamyalarin hepsi buyuk cinsinden zaten.

YAŞAMDAN SIZAN...KIYMET dedi ki...

WAYYYY BAYILDIM TARIFE..SENDE AFIYETLE KAL HER ZAMAN GAYKEDI..

Esther dedi ki...

pelin, hint yemekleri çok kötü olur.. bir yemek öğrenmiştim.. fareleri soyup yüzdükleri derinin içini bulgurumsu bişeyle doldurup deriyi bohça şeklinde dikip kızartıyorlar... bir nevi bumbar dolması oluyo.. farelisi tabiii... bumbar'ı seven varsa (ıyyk) bu nu da sever herhalde

çok farklı damak tatları var.. bana kesinlikle uymuyor.. pis buluyorum dicem ırkçı diceksiniz :) ama ben ağır baharatlı, bol bol sebzeli, bulgurlu, et yerine işkembe gibi sakatatların veya derinin kullanıldığı yemekleri pek sevmiyorum...

bu arada nakhar, hellim peyniri nefistir ya.. kurbağa bacağını deneyeceğim merak ettim bildiğin bacak şeklinde mi servis ediyorlar?(hayatta tek korktuğum ve tek tiksindiğim şey kurbağa olmasına rağmen deneyeceğim)

Adsız dedi ki...

anneciği tatilde biri olarak yemek pişirmek artık benim görevim ve bende bu gün ne yapsam diye düşünürken yazıyı okudum. gidip bamya alayımda deneyeyim bari.

neslihan

pelin dedi ki...

esther, ben cok seviyorum hint yemeklerini. hindistanin buyuk bir nufusu vejeteryan ve bazi restoranlar sadece vejeteryan yemekler yapiyorlar, onlar harika mesela. evet baharatli ve biraz zaman aliyor alismasi ama cok da yabanci gelmiyor bana bazi yemekleri. et yemekleri yapilan restoranlarinda da yine bol baharatli kuzu ve tavuk yapiyorlar ki bence cok guzel:)

fare derisini hic duymamistim, dogrudur ama, insanlar neler yiyorlar. afrikali birinden duymustum ozel gunlerde farenin irice olanlarindan pisirip yediklerini. onemli misafirlerine yapiyorlarmis. kulturler ne kadar farkli olabiliyor.